Mångfixaren Jasem´s många talanger

Text och foto: Susanne Kvarnlöf
Kanske var det ödmjukheten eller ödet. Han hävdar att det bara handlade om tur. Oavsett blev dagen då Jasem plockade upp målarpenseln hemma hos Bror i Alsen helt avgörande för starten i sitt nya hemland.
Idag, tio år senare, är Jasem en prisad företagare som saknar sin mamma, som ogillar svenskt kaffe och som försöker bidra till en bättre värld.

Korta powerboots funkar. Både under intervju och fönsterputsning. Vi sitter på Jasem Alshihs kontor i centrala Krokom och konstaterar att vi båda valt vår korta modell av vinterskorna idag.

– De är perfekta, jag vill aldrig frysa om fötterna, säger Jasem Alshih.

För tio år sedan kom han till Jämtland och han har lärt sig gilla både vintern och kylan, men kaffet? Nej, där går gränsen. Han serverar mig två koppar kaffe samtidigt, en vanlig och en med arabisk kaffe med en touch av kardemumma.

– Jag garderar ifall du tycker det är för starkt med arabiskt, säger han vänligt.

Det är inte bara skorna vi tycker lika om.

Jasem bär sin logga ”Jasem Allservice” både på mössan och på t-shirten. De flesta rådde Jasem att inte använda sitt eget namn i företagsnamnet.

– Många sa att jag inte skulle få jobb, att folk inte skulle våga anlita mig, men jag har fått mycket jobb från Jasem Allservice, säger han och skrattar.

Jasem Allservice är ett bra samlingsnamn på allt det som man kan anlita hans företag för. Det är hemstädning, trädgårdsskötsel, snöskottning, bortforsling av trädgårds- och byggavfall, målning, djurskötsel, partyfix, matlagning och mycket mera.

Han säger själv att han har haft tur. Turen att få komma till Alsen. Han säger så trots att han lämnade sitt land och hela sitt liv i Syrien. Både bensinmacken han drev med fyra anställda och hans egen mark som han brukade. Trots att hans fru och två barn flydde till Turkiet och att det skulle dröja fyra år innan han fick se dem igen, så säger Jasem ödmjukt att han haft tur.

Det spelar ingen roll om man kallar det tur eller möjlighet, men för Jasem kom tillfället under hans första tid i Alsen. Han som var ovan att inte göra någonting under dagarna och där SFI-studierna dröjde, tillbringade sina dagar med att promenera runt i byn. 

Det var där och då som Jasems tur slog in. Han gick förbi en av grannarna som höll på att måla huset.

– Jag kunde ingen svenska, allt jag kunde säga var hej.

Det där hej: et var början för all den hjälp som Jasem skulle komma att få i sitt nya hemland, både för det svenska språket, hans eget mående och sitt företagande. Jasem såg nämligen grannen Bror som målade och Jasem plockade helt enkelt upp en pensel och började måla tillsammans med honom. Bror tyckte att Jasem var snabb och noggrann och med hjälp av översättning via mobilen så kunde de kommunicera litegrann.

Jasem kom tillbaka nästa dag, blev bjuden på lunch av Bror och hans fru Kerstin och resten är som man brukar säga, historia. Samtidigt som Jasems svenska blev bättre och med Bror och Kerstin som stöttepelare som berättade för andra om Jasem och hur duktig han var, lyckades han få praktik på Wången och senare arbete hos en bonde. Inte en enda dag har Jasem varit utan jobb sedan han plockade upp den där penseln hos Bror.

– Bror och Kerstin blev min nya familj och det var min räddning. Människor var så trevliga i Alsen, säger han.

Jasem saknar sitt Raqqa i Syrien, han saknar sin häst, sina träd, sin mark och sitt hem.

– När kriget bara kommer så där, säger han och knäpper med fingrarna, då blir ingenting kvar.

Erfarenheter är dock inget som kriget kan ta ifrån honom och Jasem skulle komma att få nytta av sina kunskaper av att driva ett företag. När han arbetade i Östersund som taxichaufför och vantrivdes, började en ny dröm att spira inom honom mitt under corona.

– Det var inte en bra tid att starta företag, men jag tänkte att jag skulle lyckas. Jag kan städa, jag kan skotta snö, putsa fönster, snickra– allt det som folk behöver hjälp med, berättar han.

För tre år sedan startade Jasem sitt företag och företagsnamnet till trots så ringde det kunder redan första dagen.

– Jag har genom åren lärt känna mycket människor och de har hjälpt mig att berätta om företaget i sociala medier.

Det har gjort att området hans företag verkar i växer, från Offerdal och Krokom till hela länet.

– Jag hjälper alla, allt från stora företag till privatpersoner och kommuner. Jag försöker hjälpa alla som ringer mig och vill ha min hjälp.

Det enda han tycker har varit svårt egentligen är att han inte riktigt kan alla regler och hur skattesystemet är uppbyggt.

– Det är tur att jag har kompisar som hjälpt mig, jag har frågat och frågat och frågat, säger han och skrattar.

Förra året blev Jasem Allservice nominerad till årets serviceperson i Krokoms kommun.

– På tre år kom jag så långt, så kul och det visar att kunderna är nöjda med mig. Jobbet gör mig glad, vi gör ett bra jobb. Kunden är nöjd och då är det en bra dag, säger Jasem som idag har fyra anställda.

För Jasem är det viktigt att också öka inkluderingen och göra världen en smula bättre. Eftersom han saknar sin mamma Nahed så mycket har han under de senaste nio åren bjudit in alla sina vänner till ett morsdagsfirande. Först blev hela Alsen inbjuden och efter flytten till Kaxås bjuds nu båda byarna in till det stora firandet.

– Det brukar bli ungefär 100 personer. Jag och min fru har ett bra liv i Kaxås med våra tre barn, men det är svårt att inte få träffa sin familj. Jag saknar dem och jag gråter ibland, men det hjälper att vi firar alla mammor tillsammans, säger han.

Eftersom Jasem inte kan vara i Syrien och hjälpa sin mamma kom han på att han istället skulle hjälpa äldre personer här i sitt nya hemland. Så inför julen gav han två timmar gratis hjälp till äldre personer där de själva fick bestämma vad de behövde hjälp med. Det var hans sätt att ge tillbaka, men också för att stilla den där sorgen av att inte kunna få finnas där för sin mamma. Trots det är han så tacksam och kanske har han blivit mer jämte än vad han själv tror. Själv menar han att han knappt kan åka till Stockholm längre:

– Det är jobbigt för mig att resa och lämna Jämtland. När jag kör bilen och närmar mig Bräcke då känner jag att ”Åh nu är jag snart hemma”. Jag hade sådan tur som kom hit till Jämtland, säger han.