Bilder & berättelser

För att bilden av landsbygd ska förändras så måste berättelsen förändras.
Vi måste ta med alla olika trådar som tillsammans utgör väven.

De borde sakna bilden av oss

Det är bilden av den samiska vardagen i norr som syns. I nyheterna om samer. Dit åker de när den stora världen vill lära sig mer om det samiska livet. När storstaden vill synas med samer.
Trine Amundsen projektet Bilden av oss

En bild säger mer än tusen ord

Det finns spekulationer om att ordspråket är en variant av något som den kinesiska filosofen Confucius sade för mer än tvåtusen år sedan.

Genusfotografens bildanalys

En viktig inspiration för Bilden av oss har varit bildhandboken “Bilder som förändrar världen” som är skapad av Genusfotografen Tomas Gunnarsson.

Ruralrenovering

Vi har bildrenoverat några av de vanligaste bilderna från landsbygderna. På så sätt breddar vi bilden och visar fler bilder av vad livet på landsbygd också kan vara.

Bilderna du aldrig får se

Öde lador, storslagna fjäll och vackra vyer i all ära, men livet på landsbygd rymmer så oändligt mycket mer. Det är dags att landsbygdens mångfald får synas i bild.

Kan Änge vara en plats för människors längtan?

I arbetet med platsmarknadsföring, som i stort sett alla kommuner och regioner jobbar med idag, är det bara det lyckade och det pittoreska som får plats i berättelsen.

Bilderna som gör oss hela

Men vad handlar det om, egentligen? Varför spelar det här roll? Frågorna har återkommit gång på gång under arbetet med Bilden av oss. Är det här viktigt? Vi har diskuterat, reflekterat och funderat ännu lite mer.

När blev attraktivitet en norm?

Det var mitt under den pågående pandemin och jag skulle köpa en ny soffa. Men den färg jag ville ha var restnoterad och leveranstiden satt till minst ett halvår. Alla ville ju uppdatera sin heminredning då.

Hembygd: Radikal potential bortom kapitalismen

Jag tänker på hembygd. Jag tänker på hembygdsföreningen, hembygdsgårdarna, hobbyforskarna. På bevarandet. En längtan efter det romantiskt rurala, pastorala.