Optiker med blick för landsbygdens möjligheter

Närsynta ögonproffset Anna Dejemo är optiker-Anna med hela Hammerdal, snart även i Hammarstrand. Hon skapar affärsmöjligheter där hon själv vill leva och bo.

Det finns mycket förutfattade meningar kring företagande på landsbygd, men det har gått alldeles utmärkt att starta eget i Hammerdal. Nu öppnar jag även i Hammarstrand och ska dessutom anställa personal för första gången, säger hon.

Text och foto: Susanne Kvarnlöf

Inget öga är det andra likt och kanske är det en av anledningarna till att Anna Dejemo är så förtjust i sitt arbete. Omvårdnadsbiten är det hon tycker bäst om och det är sällan att det kommer en kund som ser sämre än vad hon själv gör. Hennes närsynthet gör henne till ett proffs att dra ut stickor, men kanske också till en mer förstående optiker som vet hur det känns att behöva glasögon.

– Hej optiker-Anna, ropar ett barn på förskolan till Anna när hon lämnar sin son för att åka till jobbet på Storgatan 59.

Ja, Anna är optiker-Anna med hela Hammerdal. Anna bor med sin familj i Fyrås och med tre barn kände hon att hon ville vara närmre hemmet och slippa lägga tid på att pendla. Så för två år sedan startade hon sitt företag och öppnade sin butik här. Då var det ljusa tider, med nyetableringar, utbyggnader och nyanställningar i byn. Även om läget är något annorlunda idag så litar Anna på de som varit med länge och som säger att driva ett företag alltid går upp och ner. För även i en lågkonjunktur behöver människor se bra.

– Till en början hade jag nog en lite romantisk bild av att driva företag, men det är fortfarande en sådan frihetskänsla, säger hon.

För Anna är det en fördel med en äldre befolkning.

– Efter 50 års ålder har nästan 100 procent ett behov av glasögon, så jag har ett stort kundunderlag, även om jag har kunder i alla åldrar, säger hon.

Anna förklarar att våra ögon är precis som vår hud. Med tiden får vi rynkor, en del klarar sig längre utan rynkor, men till slut har alla det.

Telefonen ringer.

– Ja hej, det är optiker-Anna, svarar Anna och bokar in en kund för undersökning.

Butiken är öppen tre dagar i veckan vilket gett Anna möjlighet att ha en extra livlina vid sidan om som anställd på några procent. Just nu är Anna på Syncentralen på sjukhuset i Östersund en dag varannan vecka. Anna berättar att det i branschen blivit färre och färre som driver eget företag som optiker. Anna som dessutom driver företag på landsbygd går mot normen i dubbel bemärkelse.

– Jag är uppvuxen på landsbygd så det är normen för mig, men jag känner den urbana normen mer och mer, speciellt i olika branschforum. Men för mig har det gått alldeles utmärkt att starta eget, säger hon.

 

Idag tackar hon för att hon hamnade på reservplats till tandläkarutbildningen efter gymnasiet. Det var bra att få tänka om. Redan då tyckte hon att det var intressant att man som optiker kunde driva eget. Nu har hon arbetat som optiker i 16 år.

– Jag känner att jag har världens bästa arbete. Jag tycker om att jobba med människor och att få hjälpa till. Jag har dessutom så himla fina kunder här i Hammerdal, säger hon.

Med företagandet är det viktigt för Anna att det blir en hållbar företagsresa.

– Jag har inte överköpt mig utan handlat när det kommit in pengar, jag har återinvesterat hela tiden. Det är ju en fördel för mina kunder att jag inte lagt en halv miljon på att inreda min lokal som de ska betala. Jag ligger under de rekommenderade priserna och jag ska fortsätta med det.

Det hållbara i tid är också viktigt. Anna vill känna att hon har tid för kunden eftersom hon då vet att hon kommer vara mer nöjd med sitt eget arbete.

– Jag vill ge kunderna det som de betalar för och jag vill ha lugn och ro under synundersökningen.

Hon har ringt tillbaka på vartenda missat samtal hon haft under dessa två år.

– Det har nog bidragit till den bra tidsbokningen jag har. För mig känns det viktigt att återkomma till en kund eftersom många annars tycker det är svårt att nå en optiker idag.

Hon är också den enda optikern i Jämtlands län som erbjuder hembesök på äldreboenden.

– Jag slåss hela tiden med att vilja jämföra mig med stora kedjor, men jag får påminna mig om att kunden får så mycket mer hos mig; lugn och ro och inget spring.

Just i den tanken föddes idén kring hembesök eftersom vissa av de äldre kan ha svårt att själva ta sig till Anna eller att ansträngningen blir för stor.

– Då blir det bättre synundersökningar om jag åker till dem istället, säger Anna som också blev nominerad till årets nyföretagare 2023 på Guldgalan.

Det är inte konstigt. Nya idéer föds hela tiden för denna innovativa optiker. Nu knyter hon dessutom ihop säcken kring hennes två hem. Rötterna har hon i Färsån och när en bekant köpte en lokal i Hammarstrand så kom möjligheten.

– Jag har tänkt ett tag på att utöka verksamheten och nu ska jag hyra lokal där och starta butik nummer två.

Tanken är att Anna kommer att vara på plats i Hammarstrand en gång i veckan så nu behöver hon anställa sin första personal.

– Det känns jätteroligt för jag är så hemmakär och jag känner så mycket för Hammarstrand.

Nu blir hon även Hammarstrands optiker-Anna.

Optiker-Anna´s bästa tips för rengöring av glasögon:

Ta pH-neutralt rengöringsmedel som flytande tvål eller diskmedel och tvätta glasögonen, även bågarna. Det är runt glaset som fettet sätter sig, dra försiktigt där och försök få bort fettet. Får du inte bort det är risken stor att du bara drar ut fettet igen med trasan. Putsa bågen och glasen med en microputsduk. Kör även en putsspray för glasögon som avslutning så är inte glasögonen statiska.

Optiker-Anna´s bästa tips för ögongympa:

Människors närarbete med bildskärmar ger ett tidigare behov av glasögon då det är det statiska i att titta på samma avstånd länge som påverkar synen negativt. Anna tipsar därför om en ögongympa som hjälper ögonen.

– Var 20:e minut ska du titta 20 meter bort i 20 sekunder. Det är samma sak som att stretcha musklerna i en kropp, du behöver göra det med ögonen också, berättar Anna.