Ruralrenovering

Text: Susanne Kvarnlöf
Foto: Anneli Åsén och Susanne Kvarnlöf

Ruralrenovera = Efter inspiration från Genusfotografen som genusrenoverade bilder i bildhandboken “Bilder som förändrar världen”. Ruralrenovera innebär samma sak, vi har bildrenoverat några av de vanligaste bilderna från landsbygderna. På så sätt breddar vi bilden och visar fler bilder av vad livet på landsbygd också kan vara.

Dra i handtagen för före- och efterbilder.

Ruralrenovering #1

Kring de öde ladorna finns det liv

En av de vanligaste bilderna från landsbygderna är den på ladan, som regel ser den tom och öde ut. Men livet kring en lada är sällan så stilla som det kan se ut. Bonden plöjer, harvar och sår åkern runtomkring. Eller så kanske djuren betar där, eller så används den till förvaring eller teaterföreställningar. På Offerdals Hembygdsgård i Ede förvandlas en lada till en utomhusbiograf under en sen sommarkväll. Så kan bilden av en lada också se ut.

Ruralrenovering #2

Människor är bildlösningen för landsbygderna

Det här är två bilder som är fotograferade på samma plats. En bild är tagen på midsommarafton, den andra under hösten. Det som ofta saknas i bilder från landsbygder är just människor. Vi behöver visa att vi bor och verkar här, att vi har mötesplatser, mångfald och vardag.  Så lösningen för att ruralrenovera bilden från Hoverbergs båthamn är: Många människor som gör något på bild!